23948sdkhjf

Stabila life science-noteringar

Finanskrisen påverkade inte antalet börsnoteringar av life science-bolag.
Antalet nya noteringar av life science-bolag på börsen har varit stabilt under de senaste åren, trots finanskrisen.

– Branschen påverkades inte så mycket av finanskrisen eftersom den har ständiga finansiella problem, menar Per Carendi, vd på SLS Invest.

Under året har två life science-bolag noterats på Nasdaq OMX, och ett företag ska noteras på First North i november. Tre företag har noterats på Aktietorget i år medan inget bolag hittills har noterats på Nordic Growth Market, NGM. Sammantaget ser det ut som om siffran över noterade bolag landar på samma nivå som den har gjort de senaste fyra åren. Per Carendi, vd på SLS Invest, är skeptisk till kvaliteten på bolagen.

– Flertalet företag är i konstant behov av finansiering och få är framme i marknadsfas. De tjänar väldigt lite egna pengar och lever löpande på ägarnas insatser. Dock fick ett antal ägare betydande problem med sin kapitaltillgång till följd av finanskrisen, säger han.

Per Carendi hävdar att många företag inte är mogna för att noteras på börsen men väljer att göra det ändå.

Per Carendi

– Bolagen är desperata och ägarna är trötta på att investera. Då försöker man få ny finansiering genom att emittera till nya ägare vid en marknadsnotering. De flesta är fortfarande i en tidig bolagsfas som inte skulle kunna noteras i många andra branscher, säger han.

Cellavision, ett företag som utvecklar bildsystem för analyser av kroppsvätskor, var först ut på huvudmarknaden i år. Den 1 juni bytte företaget lista från First North Premier till Nasdaq OMX. I slutet av månaden fick det sällskap av Oasmia, ett läkemedelsföretag som utvecklar cancerpreparat med hjälp av nanoteknik. Oasmia lämnade NGM Equity för en plats på Nasdaq OMX, small cap.

Vaccinföretaget Isconova ska noteras på First North i november för att få in finansiering till att satsa på humanmarknaden.

– Vi skiljer oss en del från flera forsknings och utvecklings-bolag eftersom att vi redan har en underliggande affär på veterinärmarknaden och ett ordentligt kassaflöde, säger Lena Söderström, vd på Isconova.



När Torbjörn Bjerke
lämnade vd-posten på läkemedelsföretaget Orexo för att ta över tyglarna på Karolinska Development i slutet av augusti blev hans första uppgift att leda företaget ut på börsen.

Enligt Hans Wigzell, styrelseordförande på Karolinska Development, stod företaget vid vd-skiftet redan på startlinjen och väntade på rätt marknadsläge.

– Det kommer troligtvis inte bli förrän nästa år, säger Hans Wigzell i dag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065