23948sdkhjf

Vi synar regeringens pipeline

Dessa i grunden positiva satsningar behöver kompletteras med nästa steg som ger bolagen chans att spira.
Valet är nu sedan en tid avslutat och Alliansen regerar vidare fyra år till. Nu är det relevant att ställa frågan: Vad har den nya regeringen i pipeline och hur kommer valresultatet att påverka branschen?

I Alliansens valmanifest finns flera förslag som påverkar förutsättningarna för vår industri. Sammanfattningsvis har man en ambitiös forsknings- och innovationspolitik. Man fortsätter satsningarna på grundforskning, inkubatorer och exportfrämjande. Det är i grunden positivt, men riskerar att inte leverera de resultat man hoppas på i form av nya jobb och investeringar. I alla fall inte i Sverige.

Sannolikheten är stor att vi även i fortsättningen kommer att se många små, sköra innovationsföretag som skapas kring lovande idéer. Däremot görs inget konkret för de bolag som är resultatet av gårdagens FoU-satsningar. Det är här jobben och tillväxten finns på kort sikt. Anledningen är att det liksom tidigare saknas en sammanhållen struktur och strategi för hur Sverige kan omvandla dagens, och gårdagens, FoU-investeringar till växande kunskapsbaserade företag. Dessa i grunden positiva satsningar behöver kompletteras med ett nästa steg som ger bolagen chans att spira. Regelverken ska underlätta för bolagen att växa och anställa fler. Inte skapa onödiga hinder som dessutom innebär en konkurrensnackdel. I sammanhanget känns förslaget om en halvering av momsen på restaurang och catering samt riskkapitalfonden Inland Innovation märkliga och mer som kortsiktiga inlägg i valrörelsen. Här behövs i stället en uttalad regeringsstrategi för tillväxt och investeringar som sätter kunskap och förädlingsvärde i centrum. I denna strategi har vår bransch en naturlig del.

I valrörelsen har vi haft en fokuserad agenda där vi drivit tre frågor. En FoU-rabatt för företagen, en tydligare expertskatt och en tydlig regeringsstrategi för Life Science. Detta handlar om att underlätta för företagen att växa, anställa fler och öka sin förmåga att konkurrera. En framgång är att FoU-rabatten och Expertskatten denna gång konkret nämns som förändringar man överväger för att stärka tillväxten under mandatperioden. Detta var inte fallet i förra valet. Här lovar man dock hellre för lite än för mycket och villkorar möjliga initiativ efter ekonomiskt utrymme. Hans Bergström beskriver träffande i en ledare i DN den 29/9 logiken: Bara om tillväxten blir extremt god tror sig regeringen få utrymme för att vidta åtgärder som främjar tillväxten!

Vi ser det som en utmaning. Vi kommer att fortsätta att driva och föra fram branschens perspektiv i dessa frågor. Inte enbart som en etablerad remissinstans, utan även med att ta ställning för de frågor som branschen själv lyfter fram. Men vi kan inte göra detta ensamma. Vi kommer därför att aktivt söka samarbeten för att öka genomslaget. Detta gäller andra branschorganisationer, de olika Bio-regionerna men även andra aktörer som fackförbunden och andra kunskapsintensiva branscher.

Med valet avslutat hoppas jag att våra politiker lyfter blicken till de frågor som rör vårt framtida välstånd och Sveriges konkurrenskraft. Alla andra länder gör det och väntar inte på oss. Nu är det vår tur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094