23948sdkhjf

Virussjuka kan botas med nässpray

Antikroppar följer med virus in i cellen och gör att proteinet TRIM21 kan angripa redan smittade celler, något som tidigare sågs som omöjligt.
Upptäckten, som gjordes vid den medicinska fakulteten i Cambridge, öppnar dörrar för nya läkemedel som kan bota vanliga virussjukdomar som förkylningar, vinterkräksjuka, polio och fästingburen hjärnhinneinflammation, TBE. Det ansågs fram tills nu som omöjligt.

- I alla läroböcker i immunologi står det att när ett virus tar sig in i en cell är spelet över eftersom cellen nu är smittad. Då kan immunförsvaret inte göra annat än att döda den infekterade cellen, säger Dr Leo James som ledde forskargruppen till tidskriften The Independent.

Forskarna såg att proteinet TRIM21 angriper viruset även efter att viruset tagit sig in i cellen. Proteinet känner igen de antikroppar som följer med viruset in i cellen och går sedan till attack. Genom att utveckla nya läkemedel som höjer halten av proteinet hoppas forskarna nu kunna bota virussjukdomar tillexempel genom att proteinet tillförs med ett vanligt nässpray.

Studien publicerades i tidsskriften PNAS.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08