23948sdkhjf

Genvariant minskar risk för hjärtinfarkt

Forskare har hittat en genvariant av UMOD-genen som minskar risken för högt blodtryck och hjärtsjukdomar.
De individer som bär på UMOD-genen visade sig ha 15 procent mindre risk för strokeanfall och hjärtinfarkter än de som saknar genen. Forskarna hoppas att upptäckten ska leda till nya läkemedel för prevention och behandling av högt blodtryck, som är den vanligaste orsaken till hjärt-kärlsjukdomar.

Forskarna hittade genvarianten i en DNA-sekvens på kromosom 16 som vanligtvis reglerar uromodulinproduktionen, ett protein som utsöndras från njuren och ut med urinen. Proteinets funktion är inte glasklar, men i tidigare studier på möss har forskare sett att proteinet fäster i bakterier och transporterar ut dem med urinen. Den nya upptäckten visar att proteinet kan ha andra viktiga funktioner, som att sänka blodtrycket.

Upptäckten gjordes i den hittills största genetiska studien som gjorts på området och innefattade 40 000 individer från åtta olika länder.



Genvarianten upptäcktes av
ett forskarteam med 31 forskargrupper från 11 länder som finansieras av EU med nära 100 miljoner kronor. Resultatet publicerades i tidsskriften PLOS.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.051