23948sdkhjf

Nya rön kring tumörcellernas delning

Forskare vid Lunds universitet har sett ett nytt fenomen när tumörceller delar sig som ger ny kunskap om hur vissa kromosomförändringarna uppstår.
Den ovanliga celldelningen upptäcktes genom att forskarna filmade tumörcellers tillväxt i en cancertyp som heter Wilms tumör, en sjukdom som främst drabbar yngre barn. Vanliga celler delar sig mot cellens två poler i två olika riktningar och tidigare forskning har visat att tumörceller ibland kan dela sig åt tre riktningar, men Lundaforskarna upptäckte en typ av delning.

- Förvånande nog såg vi att två av de tre polerna ofta smälte samman till en enda dottercell. Den dottercellen fick på så vis extra kopior av en eller flera kromosomer. När vi fortsatte att filma cellerna visade det sig att dessa kunde fortsätta att dela sig och på så vis gav upphov till nya cancerceller med en kromosomuppsättning som skilde sig från den ursprungliga cellen, säger David Gisselsson Nord, som ledde studien.

Resultaten visar att tumörceller kan dra på sig stora kromosomförändringar i ett enda steg och inte under flera steg som forskarna tidigare trott.

- Dessa samtidiga stora kromosomförändringar kan vara en förklaring till varför även tumörer hos små barn, som ju inte har haft samma tid på sig att tillväxa, kan uppvisa omfattande förändringar i arvsmassan, fortsätter han.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidsskriften PNAS.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063