23948sdkhjf

Berzelius hotas av nedläggning

En allt tuffare marknad för CRO-bolagen gör att Linköpingsföretaget hotas av nedläggning och företaget varslar nu hela personalstyrkan.
Som Biotech Sweden tidigare skrivit om var 2009 inget bra år för CRO-bolagen. Totalt minskade de största nordiska CRO bolagen sitt rörelseresultat med 61 procent från 2008 till 2009. Samtliga CRO-bolag i Norden har känt av den allt tuffare marknaden, bland annat Berzelius Clinical Research Center i Linköping.

- Marknaden har vikit kraftigt under en kort tid. Det beror mycket på finanskrisen och minskad tillgång till riskkapital för de Nordiska biotechföretagen samt det svenska beroende av AstraZeneca, som i stor utsträckning flyttat sin tidiga kliniska forskning utomlands, säger Stig Blom, vd på Berzelius Clinical Research Center.



Företagets styrelse hoppas
nu på att företaget blir uppköpt eller att Linköpings universitet kan plocka upp delar av verksamheten.

- Det råder en stor förändring i branschen, även om man som företag är stor i Sverige räcker inte det, företaget måste dessutom slå globalt för att klara sig, säger Stig Blom.

- Skall CRO-företagen eller den kliniska forskningen i Sverige lyckas lyfta sig och nå framgång internationelle en mycket kraftfullare specialisering ske. Internationellt växer de stora globala CRO-företagen, bland annat genom Big Pharmas outsourcing av klinisk forskning. De medelstora och de små CRO-företagen blir uppköpta eller går under, om de inte har unik kunskap och erfarenhet, fortsätter han.

Berzelius Clinical Research Center är ett landstingsägt bolag som på uppdrag av läkemedels- och kliniska forskningsföretag utför kliniska prövningar på läkemedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063