23948sdkhjf

Eurocines grundare dömd i Hovrätten

Uppdaterad. Ulf Schröder, vaccinföretagets grundare och forskningschef döms i hovrätten för att ha läckt insiderinformation. Nu säger han upp sig.
Domen från Svea Hovrätt river upp tingsrättens friande dom där Ulf Schröder anklagades för insiderbrott.

- Ulf Schröder har idag meddelat att han, som en följd av hovrättens dom, omedelbart lämnar sitt uppdrag som styrelseledamot och sin anställning som forskningschef. Vi beklagar detta och kommer i fortsättningen att konsultera Ulf inom hans specialistområden, säger företagets vd Hans Arwidsson.

I tingsrätten anklagades Ulf Schröder för att ha spridit insiderinformation om Eurocine till en utomstående person, Per Fylking. Enligt insiderlagstiftningen får en person som sitter på insiderinformation varken handla aktier som berörs av informationen själv eller uppmana någon annan att göra det. Enligt domen har Per Fylking sålt stora delar av sina aktier efter uppmaningar från Ulf Schröder och på så vis tjänat pengar på detta. Bägge inblandade förnekar att de gjort sig skyldiga till brott.



Nu dömer Svea Hovrätt
dem båda. Ulf Schröder döms till 70 dagsböter à 600 kronor och Per Fylking får villkorlig dom och 120 dagsböter à 50 kronor.

Schröders advokat Leif Gustafsson säger till realtid.se att de troligtvis kommer att överklaga hovrättens beslut.



Ulf Schröder sitter i
företagets styrelse, ledning och vetenskapliga råd. Han är också grundare till företaget och den största aktieägaren med ett innehav på strax under 10 procent av företagets aktier.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078