23948sdkhjf

Astmamedicin skydd mot pulsåderbråck

Enzymer som är inblandade i astma spelar också en roll vid uppkomsten av pulsåderbråck och borde därför kunna behandlas med samma läkemedel, anser KI-forskare.
Enzymerna producerar så kallade cysteinyl-leukotriener, fettmolekyler som tillhör immunförsvaret och ökar slemproduktionen och blodkärlens genomsläpplighet. De startar också sammandragningar i glatt muskulatur och orsakar svullnad i luftvägarna och är en del av immunresponsen som utlöser astmatiska reaktioner. Asmatiker har därför sedan en tid behandlats med läkemedel som blockerar cysteinyl-leukotriener.



Nu har forskare
vid Karolinska Institutet sett att blodkärlsväggarna i pulsåderbråck innehåller förhöjda halter av de enzymer som bildar cysteinyl-leukotriener. Enzymerna påverkar på så vis även den inflammatoriska process som bidrar till att pulsådern till slut brister. Genom att behandla pulsåderbråck-patienter med astmamediciner kan sjukdomen förhindras, enligt forskarna.

- Vi har också funnit att cysteinyl-leukotriener kan stimulera frisättning av proteinnedbrytande enzymer, så kallade metalloproteaser. Dessa kan bidra till försvagningen i kärlväggen och uppkomsten av pulsåderbråck, säger professor Jesper Haeggström som är ansvarig för studien.

Forskarna vid Karolinska Institutet behandlade patienter med risk för pulsåderbråck med astmaläkemedel som blockerade cysteinyl-leukotrienerna och såg att metallproteaserna inte längre frisattes.



Studien publiceras i
den amerikanska tidskriften PNAS.

Jesper Haeggström

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062