23948sdkhjf

Prisregn för innovationer

En säker och billig biopsinål, en cancerdiagnos-apparat i fickformat och en cancernäsa är några av uppfinningarna som fick innovationsstipendier.
Tolv uppfinnare får Stockholm stads innovationsstipendium, tre stipendiater ligger bakom medicinska uppfinningar.

Hassan Kansoul tilldelades 50 000 kronor för utvecklingen av en biopsinål som minskar riskerna vid provtagning av cancertumörer. Nålen ska dessutom vara billig och lättanvänd enligt juryns motivering, något som gör uppfinningen tillgänglig för vårdsektorn internationellt och globalt.

Uppfinningen Gynocularet för diagnostik av livmoderhalscancer kan tack vare energisnål LED-belysning drivas med hjälp av batterier. Utrustningen ska användas för att upptäcka onormala celler och blodkärl. Enligt juryn kan den tillverkas till låg kostnad, vilket gör den attraktiv för den breda marknaden, inte minst utvecklingsländer där det idag inte finns cellprovsprogram. Bakom uppfinningen står Elisabeth Shemer Wikström och Isaac Shemer som tillsammans får 100 000 kronor genom innovationsstipendiet.

Sist, men inte minst , tilldelades Andreas Törnblad, professor Thomas Lindblad, Tobias Olsson och Mattias Holmström 100 000 kronor för sin uppfinning Cancer Electronic Nose, Cenose. Tekniken är sprungen ur en utrustning som togs fram för att upptäcka sprängämnen genom att analysera ämnen i gas eller luft. Bland annat kan Cenose användas för att tidigt upptäcka äggstockscancer.

Finansborgarrådet Sten Nordin delade ut priset under en ceremoni i Stockholms stadshus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064