23948sdkhjf

Ny biobanklag kan locka prövningar

Förslagen i den nya utredningen om biobanker kommer att göra Sverige attraktivt som prövningsland, menar Richard Bergström, vd på Lif.
Biobanksutredningen har lämnat in förslag till ändringar i biobankslagen till socialminister Göran Hägglund. Bland annat föreslår utredningen en ny biobankslag som ska reglera samlingar av mänskligt biologiskt material. Den nya lagen ska vara en modifiering av dagens biobankslag, bland annat genom att utöka insamlingsställen så att andra verksamheter förutom hälso- och sjukvården kan samla vävnadsprover.

När prover samlas in idag måste provlämnaren godkänna att prover tas, i lagändringsförslaget vill biobanksutredningen ändra förhållnoingssättet så att provlämnaren måste neka till insamling om personen inte vill lämna ifrån sig vävnader.

- Förutom ökad tillgänglighet och spårbarhet, stärks samtidigt provgivarens rätt att bestämma över sina egna prover. För de prover som tas i samband med läkemedelsföretagens kliniska prövningar, kommer hanteringen att underlättas betydligt. Detta stärker Sverige som prövningsland, vilket är centralt eftersom vi gradvis under en följd av år har sett en urholkning av den traditionellt starka kliniska forskningen i Sverige, säger Richard Bergström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079