23948sdkhjf

Bakterier paralyserar celler

Proteinet Yop E kontrollerar mängden proteiner som används av bakterien Yersinia för att paralysera och oskadliggöra immunceller.
Yersiniabakterier kan paralysera celler genom att injicera olika proteiner i dem. Koncentrationen av proteiner är mycket viktig för att åstadkomma rätt effekt, och kontrolleras av proteinet Yersinia outer membrane protein E, Yop E. Elin Isaksson från institutionen för molekylärbiologi på Umeå universitet, har studerat uppbyggnaden och funktionen av Yop E.

Vid en infektion så uppehåller och förökar sig Yersinia i lymfsystemet. Denna miljö är vanligtvis mycket ogästvänlig för bakterier, eftersom det är en viktig tillhållsplats för immunförsvarets celler. Bakterierna överlever tack vare sin förmåga att hämma immunförsvaret på olika sätt, genom att injicera olika proteiner i värdens celler. Dessa proteiner genomför förändringar i cellernas cytoskelett, vilket gör att de bland annat inte längre kan fagocytera, äta upp, bakterierna. Cellerna blir paralyserade.

Att injicera proteiner i celler är inte så lätt som det låter. Om för få proteiner injiceras i bakterien så påverkas inte cellerna, och om för många proteiner tillsätts så kan de intracellulära nivåerna av bakterieproteiner väcka uppmärksamhet hos andra celler i immunförsvaret.

Ett av de injicerade proteinerna är Yop E. När koncentrationen av bakterieproteiner i cellen är tillräckligt hög så signalerar Yop E till bakterien, som då slutar tillverka och injicera proteiner. På detta sätt kan Yersinia på ett effektivt sätt undvika både att upptäckas och att dödas av immunförsvaret.

Vissa medlemmar av Yersiniafamiljen kan orsaka sjukdom hos människor. En av dessa är Yersinia pestis, som låg bakom den fruktade sjukdomen digerdöden, pesten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062