23948sdkhjf

Nordiska läkemedelsbolag viktigast för USA:s säkerhet

Ett svenskt och tre danska läkemedelsbolag utgör supermakten USA:s känsliga punkter, enligt hemliga dokument som läckt ut på Wikileaks.
I början av 2009 uppmanade USA:s utrikesminister Hillary Clinton sina ambassader i utlandet att redovisa vilka tillgångar respektive land har som är viktiga för USA:s säkerhet. Nu har de sekretessbelagda dokumenten läckt ut på webbplatsen Wikileaks.

I dokumenten klassas fyra nordiska läkemedelsföretag som viktiga. I Sverige nämns Recip, som tillverkar läkemedlet Thyrosafe, kaliumjodid, som ger skydd efter en kärnkraftsolycka. Thyrosafe är det enda preparatet som är godkänt av det amerikanska läkemedelsverket FDA, som används för att skydda sköldkörteln mot radioaktivt jod som frigörs i samband med en kärnkraftsolycka, enligt dokumentet.



I Danmark är listan längre
, Bavarian Nordic, tillverkare av smittkoppsvaccin, Novo Nordisk, som tillverkar vaccin, och det statliga SSI, som tillverkar kombinationsvaccin mot difteri och stelkramp, anses viktiga för amerikanernas säkerhet.

Enligt dokumentet finns inga viktiga tillgångar alls i Finland och på Island, som skulle ha betydelse för USA. Norge anses ha en viktig tillgång, tillverkningen av nickel och kobolt.

Utöver läkemedelsbolagen anses Sverige som en viktig samlingspunkt för kommunikationen i Centraleuropa. USA:s Chargé d'affaires i Sverige Robert J. Silverman anger Telia Sonera som ett viktigt företag att lägga till listan, på grund av att de äger och förvaltar fiberkablar som är länken mellan Ryssland och Baltikum och övriga Europa.

Även i Danmark dyker TAT-14, en undervattenskabel som för telefonkopplingen mellan USA och Danmark och andra europeiska länder tvärs genom Atlanten, upp på listan över viktiga intressen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078