23948sdkhjf

Risk för ett fientligt övertag av Genzyme

Det finns ett stort gap mellan vad bolagen anser att Genzyme är värt
Sanofi-Aventis bud på Genzyme har nu varit officiellt i tre månader och ännu har bolagen inte kommit överens. Under tiden har Genzyme presenterat positiva data från en viktig MS-studie och släppt en stark kvartalsrapport. Det verkar också som om de har fått bukt med produktionsproblemen. Det talar för att Sanofi-Aventis måste sockra budet om det ska kunna köra över Genzymes styrelse.

I början av oktober valde Sanofi-Aventis att gå ut med ett fientligt bud på Genzyme.

Hittills har förhandlingen skett till stor del via ”läckor” till affärspressen men utan resultat. Det finns ett stort gap mellan vad bolagen anser att Genzyme är värt. Sanofi-Aventis står fast vid 69 dollar per aktie. Genzyme säger att den värderingen inte tar hänsyn till de bättre finansiella prognoserna som bolaget nu har. Om Sanofi-Aventis uppdaterade sin värdering från augusti skulle priset snarare hamna på 89 dollar per aktie, hävdar Genzyme.

En mer långsiktig komponent i värderingen är prognosen för antikroppen alemtuzumab, Campath. Campath är idag godkänt mot en form av leukemi men utvecklas nu i klinisk fas III mot multipel skleros, en indikation som kan bli betydligt mer lönsam för bolaget. Data som släpps kring denna antikropp kan få stor betydelse i förhandlingen.

Data kommer från CAMMS223, en fas II-studie som rapporterades för första gången i New England Journal of Medicine 2008. I studien ingick hela 334 patienter, vilka fick antingen en av två doser alemtuzumab eller standardbehandling i form av interferon beta, Rebif. Totalt följdes 60 procent av Campath-patienterna och 35 procent av Rebif-gruppen upp efter 60 månader.

De patienter som fått Campath hade konstant lägre årlig återfallsfrekvens, 0,11 jämfört med 0,35. Graden av handikapp minskade för Campath-gruppen medan den ökade för Rebif-gruppen. Endast 13 procent av Campath-patienterna rapporterade en försämring efter 60 månader, att jämföra med 38 procent av Rebif-patienterna. På samma konferens presenterade Sanofi-Aventis två års data från sitt stora hopp inom MS, teriflunomide, som också befinner sig i klinisk fas III.



Förutom positiva Campath-data
har Genzyme släppt en stark rapport för det tredje kvartalet. Bolaget meddelar att man kommit långt när det gäller att åtgärda de produktionsproblem som det kämpat med. Kanske kan den senaste tidens positiva nyheter för Genzyme få de mest skeptiska styrelserepresentanterna i Sanofi-Aventis att höja budet något. Marknaden verkar i alla fall tro på ett sådant scenario. Sedan budet på Genzyme blev offentligt har Genzyme-aktien stadigt klättrat upp och förbi 70 dollar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094