23948sdkhjf

Cancerpreparat ökar hjärtrisk

Astrazeneca, Pfizer och Novartis säljer bröstcancer-läkemedel som ökar risken för hjärtsjukdomar, enligt en amerikansk studie.
Astrazenecas Arimidex, Pfizers Aromasin och Novartis läkemedel Femara tillhör alla en grupp läkemedel som hämmar aromatas, ett nyckelenzym som spelar stor roll i produktionen av östrogen. Cancern behandlas genom att strypa östrogenproduktionen, då östrogen kan ge bränsle åt tumörtillväxten.



I den aktuella studien
jämfördes de tre aromatashämmarna med ett fjärde cancerläkemedel, Tamoxifen, som inte innehåller aromatashämmare. Tamoxifen, som också är ett preparat i Astrazenecas produktportfölj, hämmar istället östrogenreceptorn och i och med det även tumörtillväxten.

Enligt resultaten led 26 procent av kvinnorna som tog aromatashämmande läkemedel större risk för att utveckla hjärtsjukdom än de som fick behandling med Tamoxifen.

Forskarna jämförde 7500 kvinnor i klimakteriet som utvecklat en tidig fas av bröstcancer och fick behandling med antingen aromatashämmare eller Tamoxifen. Studien finansierades av det amerikanska National Cancer Institute och International Breast Cancer Study Group i Europa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109