23948sdkhjf

Mystiska svimmningar kan få diagnos

Medtronics hjärtmonitor kunde diagnosticera och hitta rätt behandling till 78 procent av patienterna som deltog i en nyligen avslutad studie.
I studien ingick 650 patienter, från 71 olika kliniker i elva länder, som alla drabbats av oförklarliga svimmningar, så kallade synkope, någon gång under livet. Samtliga patienter hade uppsökt i genomsnitt tre olika specialister för att få bukt på problemet och genomgått mellan 9 och 12 tester innan de fått veta att ingen diagnos kunde ställas.

Samtliga fick en hjärtmonitor implanterad och forskarna följde sedan patienten tills dess att de fick ett svimmningsanfall, och i vissa fall fortsatte de följa patienten ytterligare en tid efter anfallet.

Under studiens gång upplevde 218 patienter svimmningsanfall, varav 78 procent av dessa, 170 patienter, kunde diagnosticeras och få behandling.

Synkope innebär då personen plötsligt förlorar medvetandet, oftast på grund av att blodtrycket faller och att hjärnan inte får tillräkligt med syre. Orsakerna till synkope kan vara helt ofarliga, men vissa kan vara riktigt allvarliga, som exempelvis onormal hjärtrytm.

Medtronic är ett medtech-företag som utvecklar produkter för att lindra smärta, återställa hälsa och förlänga livet på patienter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078