23948sdkhjf

EMA-ja till Novartis nya canceruppföljare

Uppföljaren till cancerläkemedlet Glivec får godkänt i EU. Godkännandet bygger bland annat på studier med svenska patienter.
I Sverige får omkring 100 personer varje år kronisk myeloisk leukemi, Det innebär att de vita blodkropparna börjar föröka sig utom kontroll. Introduktionen av Novartis Glivec för nio år sedan innebar nya möjligheter för behandling av dessa patienter.

Nu har EU godkänt Glivecs uppföljare Tasigna för samma sjukdom - kronisk myeloisk leukemi. Godkännandet grundas på resultat från en studie med 846 patienter som behandlades med antingen Glivec eller Tasigna. I studien ingår svenska patienter i Lund, Luleå, Göteborg, Stockholm, Sundsvall, Umeå och Örebro.

Resultaten efter 18 månader visar att hos dem som behandlats med Tasigna stoppades den onormala ökningen av vita blodkroppar snabbare och effektivare än med Glivec.

– Det ta innebär att vi får ett nytt läkemedel som är ännu mer effektivt än Glivec, som var ett medicinskt genombrott när det kom. Det här är ett steg på vägen till att helt kunna bota patienterna från sjukdomen, säger Bengt Gustavsson, medicinsk chef på Novartis onkologi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063