23948sdkhjf

Syntetiskt blod är på väg

Forskare på universitetet i North Carolina har framställt partiklar med samma utseende, storlek och flexibilitet som röda blodkroppar.
Partiklarna utgör ett viktigt steg i utvecklingen av syntetiskt blod. De består av en vattenbaserad gel som tillverkats med hjälp av en teknik som utvecklats på universitetet. Tekniken gör så att forskarna kan bestämma exakt hur mjuk och flexibel partikeln är.



En stor utmaning
när det gäller att skapa syntetiska röda blodkroppar är just att dessa har fel konsistens. En vanlig röd blodkropp lever vanligtvis i ca 120 dagar. Under sin livstid blir blodkroppen allt hårdare, tills den slutligen är för hård för att kunna ta sig igenom de minsta blodkärlen, kapillärerna. När detta händer blir cellerna nedbrutna av mjälten och nya blodkroppar tar över deras jobb.



Samma öde väntar
partiklarna om de inte är flexibla nog. I ett musexperiment jämfördes halveringstiden mellan partiklar av olika flexibilitet. De mest flexibla partiklarna stannade då i blodet i lite mindre än fyra dygn, medan de minst flexibla partiklarna klarade sig i mindre än tre timmar.

Partiklarnas förmåga att transportera runt syre i kroppen har ännu inte testats, men i framtiden kan de förhoppningsvis lägga grunden till både syntetiskt blod samt nya cancerbehandlingar.

Tumörceller sprider sig nämligen i kroppen genom att de, precis som röda blodkroppar, är mer flexibla än andra celler. Om de flexibla partiklarna kan bära runt mediciner i blodet, och ge dessa en längre halveringstid, skulle behandlingen av cancer kanske kunna underlättas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079