23948sdkhjf

Ger bättre proteinbindning

Forskare vid Uppsala universitet har kommit på ett sätt att förbättra egenskaperna hos små organiska molekyler så att de kan användas vid läkemedelsutveckling.
Uppskattningsvis 19 av 20 läkemedelskandidater kasseras för att de inte fungerar eller ger oönskade biverkningar. Med en ny typ av bindningsmolekyl hoppas en forskargrupp ledd av Lars Baltzer vid Uppsala universitet kunna ändra på den statistiken.

I en studie i tidskriften Angewandte Chemie visar de ett koncept där en polypeptid bestående av 42 amionosyror kopplas till en liten målsökande organisk molekyl som binder till det protein man vill.

Det unika med koncepte t är att polypeptiden kraftigt förbättrar egenskaperna hos den lilla molekylen, enligt Lars Baltzer, professor i organisk kemi.

- Det blir ruggigt bra bindare. De binder starkare och mer specifikt än andra alternativ, kommenterar Lars Baltzer.

I studien används polypeptiden tillsammans med inflammationsmarkören CRP, ett protein som bland annat påvisar risk för tidigare död hos hjärtpatienter. I stort sett vilken målsökande organisk molekyl som helst ska kunna kopplas till polypeptiden.

Företaget Modpro har tidigare bildats ur Lars Baltzers forskningsgrupp och ska nu utveckla konceptet vidare. Tanken är att hjälpa läkemedelsindustrin att på ett betydligt tidigare stadium än i dag kunna avgöra om en läkemedelskandidat är värd att gå vidare med eller inte.



Den nya polypeptiden
har en molekylvikt på 5 000 Dalton, det vill säga är ungefär 1/30 så stor som en typisk antikropp; mindre än man tidigare trott vara möjligt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.408