23948sdkhjf

EU-satsning på cancerforskning

Karolinska Institutet leder ett nytt projekt som samlar europeiska toppforskare inom cancer. Projektet finansieras med drygt 100 miljoner kronor av EU.
Ledande europeiska cancerforskare går nu samman i ett nytt projekt i kampen mot cancer. Genom att bland annat samordna patientstudier och nya dyrbara teknologier hoppas forskarna hitta bättre sätt att förebygga, tidigt upptäcka och behandla olika cancerformer.

Projektet, som kallas Eurocanplatform, finansieras med drygt 102 miljoner kronor av EU och samordnas av Karolinska Institutet.

– Projekttiden är fem år, men efter det räknar vi med att ha en fortsatt samarbetsstruktur inom EU för cancerforskningen, kommenterar Ulrik Ringborg, professor vid Karolinska Institutet och projektets koordinator.

Trots förbättrad diagnostik och behandling räknar man med att antalet personer som avlider till följd av cancer kommer att öka. Redan idag är cancer den sjukdomsgrupp som orsakar störst antal dödsfall i världen. Dessutom växer cancer som ett av de största kroniska sjukdomstillstånden, vilket utgör en stor utmaning för sjukvårdssystemen internationellt.

Samtidigt sker en snabb utveckling av kunskaper genom modern cancerforskning och nya teknologier tillkommer. I framtiden hoppas forskarna att inte bara tidigt kunna identifiera personer i riskzonen för att drabbas av cancer, utan också bättre anpassa behandlingarna till olika typer av cancerformer och individuella förutsättningar hos den enskilda patienten.

EurocanPlatform utgör ett nätverk av de 28 mest forskningsintensiva europeiska institutionerna inom cancerområdet. Genom samarbetsplattformen kan enskilda forskargrupper och organisationer driva projekt som de annars inte skulle ha resurser att utföra. Kostnaden för dyrbar utrustning, tumörmaterial och kompetens delas.

Projektet finansieras genom EU:s sjunde ramprogram och räknas som ett så kallat Network of Excellence.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078