23948sdkhjf

Kina köper Sentoclone

Det nyligen konkursade cancerterapibolaget Sentoclone har sålt tekniken och ip-rättigheterna till Jiangsu Sinorda Biomedicin.
En av anledningarna till att Sentoclone gick i konkurs , enligt tidigare vd:n Rune Bremberg, var att terapimetoden från början klassades som ett transfusionsläkemedel. Därmed krävdes mindre kliniska studier än för ett vanligt läkemedel. Dock ändrades dessa regler i december 2008 och kostnaderna för kliniska prövningar blev plötsligt betydligt högre.

Men denna regelförändring sker olika snabbt i olika länder – och ett av länderna där transfusionsterapier inte anses vara läkemedel är just Kina. I stället klassas det som en sjukhusmetod vilket regleras av hälsovårdsministeriet och därmed endast behöver påvisa effekt och att det är värt att använda.

Den här typen av cancerterapimetoder är etablerade i Kina och kräver endast en mindre studie för att kunna marknadsföras och säljas.

Lättare att hitta patienter

Rent tekniskt har Sentoclones teknik och rättigheter sålts till ett svenskt bolag – som dock är helägt av kinesiska Jiangsu Sinorda Biomedicin. Ulf Hillerbrand är styrelseledamot i det nya bolaget. Han menar att det finns fler fördelar med att befinna sig i Kina. Det är bland annat mycket lättare att hitta cancerpatienter till kliniska studier i Kina på grund av landets stora befolkning.

I det kinesiska sjukhuset där Sinorda bygger sitt första labb görs tusen operationer varje år på patienter med tjocktarmscancer. I Sverige hittar man inga patienter alls till vissa cancerstudier, säger Ulf Hillerbrand.

Enligt planerna ska Sentoclones teknik även fortsätta sin utveckling i Sverige för den västerländska marknaden men då som ett kompelementläkemedel . Förhoppningarna är att samarbeta med andra läkemedelsbolag som är specialiserade på just kompletterande cancerläkemedel.

På grund av att terapimetoden inte är läkemedelsklassad i Kina kan studierna inte användas vid ansökan om marknadsgodkännande här i Sverige. Men Ulf Hillerbrand menar att de kan vara till nytta för att bland annat välja vilka indikationer som man ska koncentrera sig på. Diagnostiska metoder som ingår i utvecklingen kan också överföras från kinesiska till västerländska sjukhus.

– Det kan vara så att man delvis kan göra studien för den västerländska terapin i Kina men med de GMP-krav som ställs här, och sedan poola patientgrupperna, säger Ulf Hillerbrand.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063