23948sdkhjf

"Kvinnor vill ha mer tid"

Att känna en entreprenör är ännu viktigare för kvinnor än för män för att våga starta eget. Kvinnor drivs mindre av ekonomiska mål och mer av att frigöra tid för familjen.
Siri Terjesen är docent i affärsstrategi och internationell handel vid Indiana University och gästforskare vid Max Planck Institute of Economics i Tyskland.

Hon har forskat om kvinnligt entreprenörskap ur ett globalt perspektiv. Hennes studier visar att i genomsnitt startas en tredjedel av alla företag i världen av kvinnor. Siffran varierar dock mycket från land till land.

Till viss del kan det kvinnliga underskottet förklaras av att män generellt sett är mer riskbenägna än kvinnor.

Men den ojämna fördelningen beror också på att det saknas kvinnliga förebilder och att det är svårare för kvinnor att få riskkapital.

Anledningen är, enligt Siri Terjesen, att de flesta riskkapitalister är män och tenderar att satsa mer på projekt som drivs av andra män.



I Sverige är
andelen kvinnliga entreprenörer något lägre än genomsnittet, en fjärdedel.

– I de länder som ligger över genomsnittet, mestadels utvecklingsländer, startar kvinnor företag eftersom de inte har något annat val. I Sverige finns inte den pressen utan här startar man företag för att förverkliga sig själva, säger Siri Terjesen.

Generellt sett startar kvinnor företag senare i livet än män, efter att de skaffat barn.

Drivkrafterna bakom företagandet skiljer sig också mellan könen. Medan kvinnor oftast startar eget för att kunna jobba hemifrån och få mer tid för familjen är männens morot i de flesta fall att tjäna pengar.

Att ha en bra utbildning och en hyfsad inkomst är inte de viktigaste förutsättningarna för att bli entreprenör.

Den största enskilda faktorn som får både män och kvinnor att starta eget är att känna någon annan som har bildat bolag.

– Att ha en personlig förebild är ännu viktigare för de kvinnor vi har intervjuat än för männen, säger Siri Terjesen.



En viktig förutsättning
för företagande för både kvinnor och män är tillgång till barnomsorg. Att det finns goda möjligheter till dagisplats är dock ännu viktigare för kvinnor för att de ska kunna frigöra tid till sitt företagande, visar undersökningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078