23948sdkhjf

Svenskar kartlägger kromosom 19

Nu går startskottet för ett stort internationellt projekt för att beskriva de proteiner människans gener kodar för.
Inom ramarna för Human Proteome Organisation , Hupo, ska forskarna kartlägga de drygt 20 000 proteiner som finns i den mänskliga kroppen. Forskare från Lund, Uppsala, KTH och Sahlgrenska ska tillsammans undersöka kromosom 19. I projektet ingår hundratals forskare världen över och de svenska grupperna ska samarbeta med institutioner i bland annat Norge, Indien, Tyskland och Spanien. Nätverket för kartläggningen av kromosom 19, där även Sofia Hober från Mathias Uhléns grupp på KTH ingår, koordineras av György Marko-Varga vid Lunds universitet.

Det var i höstas som proteinforskarna inom Hupo bestämde sig för att dela upp sig i internationella nätverk som åtar sig en kromosom vardera. Att Lundaforskarna valde just kromosom 19 beror på att György Marko-Varga och hans kollegor tidigare arbetat med att utveckla diagnostikverktyg för prostatacancer. Flera av de proteiner som är inblandade i sjukdomen sitter nämligen på just kromosom 19. På denna kromosom finns också flera proteiner som kan ha koppling till hjärn- och lungcancer, diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.

När forskarna har beskrivit proteinernas uppbyggnad blir nästa steg att utveckla metoder för att mäta förekomsten av dem i patientprover. Därefter ska de undersöka på vilket sätt proteinerna är kopplade till olika sjukdomar genom att studera prover från biobanker.

- Vi är väldigt entusiastiska över att vi ska få ut kliniska data i slutänden. Jag har jobbat på Astrazeneca i många år tidigare och jag vet hur viktigt det är att koppla resultaten till patienter, säger György Marko-Varga.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078