23948sdkhjf

Lågt GGT ger ledgångsreumatism

Vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har man observerat att frånvaro av enzymet GGT ökar risken för att utveckla ledgångsreumatism.
GGT finns i alla olika celltyper men har visat sig vara extra viktig i inflammatoriska celler. Enzymet aktiverar CAAX-proteiner genom att fästa en kolesterolliknande fettsyra på dem. Hittills har det förmodats att enzymet på detta sätt ökar aktiviteten hos inflammatoriska celler, och därmed kan öka risken för ledgångsreumatism.

Forskarna på Sahlgrenska akademin stängde av GGT-genen hos transgena möss, och fick därmed ett mycket oväntat resultat. De möss som saknade genen i sina makrofager utvecklade en kronisk inflammation som påminde om ledgångsreumatism, där ben och brosk i lederna bröts ner.

Det visade sig nämligen att GGT inte endast sänkte aktiviteten hos CAAX-proteinerna. Tvärtom blev vissa både uppreglerade och mer aktiva i frånvaron av GGT.

Av de drygt 50 olika CAAX-proteiner som GGT påverkar så var ett, RAC1, kopplad till den ökade inflammationen. Nästa steg för forskningen är att se om samma mekanism leder till reumatism hos människor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111