23948sdkhjf

Tillägg ger färre biverkningar

Navelbine ger färre biverkningar än dagens standardpreparat, Taxotere, i kombination med Herceptin för behandling av bröstcancer.
Det visar en jämförande fas III-studie på kvinnor med metastaserad HER2-positiv bröstcancer. Navelbine, som tillverkas av Pierre Fabre, är en vinca-alkaloid medan den aktiva substansen i Taxotere, som tillverkas av Sanofi Aventis, är taxaner. Herceptin är ett antikroppsläkemedel som tillverkas av Roche.

Effekten för Navelbine tillsammans med Herceptin , mätt i sjukdomsfri överlevnad, är också likvärdig med dagens standardkombination visar resultaten. I studien ingick 284 patienter från i Sverige, Danmark och Norge. 143 av kvinnorna fick Taxotere och 141 fick Navelbine. Hos patienter som fick Taxotere var biverkningar som minskning av antalet vita blodkroppar, leukopeni, dubbelt så vanligt som hos de som fick Navelbine, 40 jämfört med 21 procent. Hög feber i kombination med få vita blodkroppar, febrila neutropenier, var också mindre vanliga i Nalvelbine-gruppen där tio procent drabbades jämfört med 36 procent i Taxotere-gruppen.

Studien publicerades i Journal of Clinical Oncology.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078