23948sdkhjf

29 nya genfynd bakom tarmsjuka

I en internationell studie, med forskare från bland annat Karolinska Institutet, har 29 nya genvarianter som är kopplade till blödande tjocktarmskatarr kartlagts.
I studien ingick patienter från Europa, Nordamerika och Oceanien. 16 000 av dem hade blödande tjocktarmskatarr och 32 000 var friska.

– Förhoppningen är att vi ska kunna använda den nyvunna kunskapen för molekylär klassificering av sjukdomar. Detta är speciellt viktigt i de fall diagnosen är osäker och andra sjukdomar med likartad symptombild behöver uteslutas, berättar docent Mauro D'Amato från Karolinska Institutet, som ansvarat för den svenska delen av studien.

De gener som identifierades visade sig vara kopplade till inflammation, immunreaktioner samt tarmarnas skyddande slemhinna. Blödande tjocktarmskatarr är en kronisk inflammation i tjocktarmen och drabbar ungefär fyra av 1000 svenskar. I vissa fall är läkemedelsbehandling tillräckligt men för en eller två av tio måste tjocktarmen opereras bort.



Studiens resultat är
publicerade i tidskriften Nature Genetics. Totalt har forskarteamet nu kartlagt 99 genvarianter bakom tarmsjukdomarna Crohns sjukdom och blödande tjocktarmskatarr.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064