23948sdkhjf

Sol minskar risk för MS

Ny forskning bekräftar tidigare rön. Personer med höga halter av vitamin D löper minskad risk för att utveckla den kroniska nervsjukdomen multipel skleros.
Australiensiska forskare har samlat in data om solvanor bland 200 patienter som befann sig i ett tidigt utvecklingsskede av nervsjukdomen MS. Patienterna fick svara på frågor om hur mycket de vistats i solen under olika perioder i livet och blodprov togs för att mäta D-vitaminnivåerna.



Resultaten från patienterna
jämfördes med solvanor och D-vitaminnivåer i blodet hos 400 friska försökspersoner. Studieresultaten var enligt forskarna föga förvånande.

Patienter som hade vistats mer i solen och hade högre vitamin D-halter i blodet löpte mindre risk för att utveckla MS. Resultaten går hand i hand med tidigare forskning där forskare sett en ökad risk för att utveckla MS ju längre ifrån ekvatorn personerna bor. En gammal tvillingstudie visade också skillnader att syskon med samma genetiska förutsättning för att utveckla sjukdomen löpte olika mycket risk för att utveckla sjukdomen beroende på hur mycket de vistats ute i solen.



Studien publiceras i
tidskriften Neurology

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079