23948sdkhjf

Första professorn kallas till Lund

En ny lag gör att akademin kan handplocka professorer utan att utlysa tjänsterna. På så vis ska lärosäten lättare kunna rekrytera utländska elitforskare.
Lunds universitet är först ut att kalla en professor till en tjänst på lärosätet utan att den lediga tjänsten annonserats och tillsättningen sker i konkurrens. Anställningsformen är densamma som vid vanliga tillsättningar, men tillvägagångssättet i rekryteringen är nytt för i år och är ett resultat av den nya högskolelagen som trädde i kraft vid årsskiftet.

Lagen är ett led i regeringens ambition att öka lärosätenas självständighet. Per Eriksson, rektor på Lunds universitet är positiv till den nya lagen.

- Denna rekryteringsform används i många andra länder. För att Sverige ska vara konkurrenskraftiga globalt och kunna rekrytera de bästa kan vi inte enbart ha en rekryteringsprocess genom konkurrens, där det kan ta flera år innan professuren är tillsatt, säger han.

Den första professorn som kallas är den framstående Alzheimersforskaren Gunnar Gouras. Han är idag verksam vid Weill Cornell Medical College i New York men kommer inom kort att ansluta till institutionen för neurologi på Lunds universitet.

Gunnar Gouras har bred kunskap kring sjukdomsmekanismerna bakom Alzheimers sjukdom och har stått bakom flera viktiga forskningsfynd de senaste åren. Den första maj tillträder han tjänsten som professor i experimentell demensforskning.

Lunds universitet har redan börjar leta en professor de kan kalla till en annan professur.

- I samband med att Astrazenecas lokaler i Lund köptes upp av en nystartad stiftelse donerades pengar till att upprätta en professur inom bland annat cancer, och det är till den tjänsten vi nu avser kalla en professor, säger Per Eriksson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094