23948sdkhjf

Hallå där Johan Strömqvist och Evangelos Sisamakis...

...som utvecklat ett verktyg för snabbare läkemedelsutveckling. Hur fungerar det?
Hur fungerar verktyget?

- Vi har utvecklat praktiska metoder för att kunna kvantifiera protein-protein interaktioner på levande celler. I dagsläget söker vi patent på detta, varför vi inte kan gå in på detaljer.

Inom vilka terapier kan läkemedelsutvecklingen nyttja verktyget?

- Den här typen av studier tror vi kommer att bli allt viktigare för bolag som ägnar sig åt läkemedelsutveckling. Vår ambition är att ge ett bättre underlag för beslutsfattare om vilka läkemedelskandidater de bör gå vidare med till kliniska fas 1 studier. Statistik visar att en av fyra substanser inte har någon effekt i de kliniska prövningarna. Bara i Europa kostar dessa menigslösa försök uppskattningsvis 45 miljarder kronor. Detta vill vi förändra.

Har industrin visat intresse för verktyget?

- Som vi förstår det så finns det ett allmänt sug från industrin att hitta metoder som just är lämpade för att användas på levande celler. Vi har diskuterat med några äldre forskare från industrin, och de har visat intresse och uppmuntrat oss att gå vidare. Personligen så är jag med i Mentor4research, där jag dels fått en erfaren mentor inom life science och dels fått en summa pengar för att kunna besöka företag runt om i världen som kan tänkas vara intresserade av vår tjänst.

Vad blir nästa steg?

- Vi kommer under kommande halvåret att ta kontakt med ett antal bolag för att försöka få tillstånd en pilotstudie, där vi kan applicera vår metod. Om något bolag läser detta och är intresserade får de naturligtvis gärna höra av sig.

- Själv disputerar jag i juni, så det är lite tight med tid just för tillfället, säger Johan Strömqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08