23948sdkhjf

Propphämmare minskar risk för stroke

Efter oväntade blödningar stoppade Bristol-Myers Squibb en studie med apixaban i höstas. Nu får de revansch efter positiva resultat från en ny studie.
Positiva resultat från apixaban i en klinisk fas III-studie publiceras nu i tidskriften Nejm. Läkemedlet, som utvecklas av Bristol-Myers Squibb och Pfizer, minskar risken för stroke hos patienter med förmaksflimmer, enligt studieresultaten.

I studien behandlades 5600 patienter med apixaban eller acetylsalicylsyra. Hos patienterna som behandlats med apixaban halverades risken för att utveckla stroke. Risken att få stroke under ett års behandling med apixaban var 1,6 procent jämfört med 3,7 procent hos de som fick acetylsalicylsyra.

Tidigare testades apixaban även i en fas III-studie på patienter med akut kranskärlsjukdom, men studien stoppades på grund av ökad blödningsrisk hos de behandlade patienterna.

- Vad det gäller studien som stoppades i november så deltog en mycket sjukare patientgrupp där många patienter redan behandlades med andra propphämmande preparat, säger Anne Wästgård, kommunikationsdirektör på Bristol-Myers Squibb. Det i sig ökar risken för blödning, men så är inte fallet i studien på förmaksflimmer.



Förra året lämnade
läkemedelsföretagen in en registreringsansökan hos den europeiska läkemedelsmyndigheten för att godkänna apixaban för förebyggande behandling av blodpropp vid knä- och höftprotesoperationer. Inte heller där kunde forskarna se en ökad blödningsrisk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078