23948sdkhjf

Nytt hopp för håravfall

Forskare i USA har av en händelse hittat en substans som ger stressade möss pälsen tillbaka. Nu hoppas de att substansen har samma effekt på människor.
När forskarna vid University of California och Veterans Administration skulle studera interaktionen mellan hjärnan och mag-tarmfunktionen hos stressade möss fick de sig en överraskning. Mössen, som hade tappat päls på grund av stress, fick plötsligt pälsen tillbaka.

I studien användes friska möss och möss som genom genmanipulation hade en överproduktion av stresshormonet kortikotropinfrisättande hormon, CRH. När de genmanipulerade mössen blev äldre tappade de päls på ryggen vilket gjorde att forskarna kunde se skillnad på behandlade möss och möss i kontrollgruppen.

Först injicerade forskarna substansen astressin-B vid ett tillfälle. När de inte såg någon effekt fortsatte de att ge mössen en injektion en gång om dagen under fem dagar och började sedan analysera prover från mössens tarmar.

Tre månader efter behandlingen kunde de inte skilja de behandlade mössen från mössen i kontrollgruppen eftersom att allt hår på de behandlade mössens ryggar hade växt ut igen.

- Våra resultat visar att korttidsbehandling av astressin-B ger häpnadsväckande bra resultat under en lång tid, säger Million Mulugeta, professor och en av forskarna bakom studien.

Effekten varade i fyra månader på mössen. Nu tänker forskarna undersöka om de kan testa substansen på människa och för att se om effekten är densamma.

Studien publiceras i Plos One.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064