23948sdkhjf

Pris tar projekt till prövning

KI-professorn Hans-Gustaf Ljunggren får Tobiaspriset med en prissumma på 10 miljoner kronor. Nu tar han sitt forskningsprojekt till klinisk fas.
Tobiaspriset delas ut varje år för att stödja svensk stamcellsforskning kring transplantationer av benmärg för att behandla blodsjukdomar.



Hans-Gustaf Ljunggren
och hans forskarkollegor har bland annat kartlagt hur transplanterade mördarceller, NK-celler, reagerar på mottagarens cancerceller och hur valet av benmärgsdonator kan påverka behandlingen. Nu studerar de nya behandlingsmöjligheter för patienter som inte klarar av en benmärgstransplantation. Prissumman kommer att finansiera en studie där patienter behandlas med enbart NK-celler utan att hela benmärgen byts ut.

– Det vackra med Tobiaspriset är att det möjliggör att gå hela vägen från upptäckt till möjlig terapi i patienter. Här finns det annars lite av ett hål i forskningsfinansieringen i Sverige, säger Hans-Gustaf Ljunggren i ett pressmeddelande.

Gunilla och Marcus Storch tog initiativet till att starta Tobiasstiftelsen som står bakom Tobiaspriset. Deras 17-åriga son, Tobias, gick bort för 20 år sedan i en svår blodbristsjukdom som kunde ha botats om en lämplig donator hittats i tid. Genom donatorregistret har 600 cancerpatienter hittat en donator och fått behandling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063