23948sdkhjf

Svenskar leder internationellt slag mot influensa

EU satsar 53 miljoner kronor på ett internationellt influensaprojekt där de svenska bioteknikföretagen Vironova och Beactica deltar.
Det EU-finansierade projektet, Flucore, ska ta fram antivirala läkemedel mot influensa. Forskare från akademi och industri från flera europeiska länder ska ta fram småmolekyler som slår mot en viktig komponent i influensavirusets förökning, det så kallade ribonukleoproteinkomplexet. I och med att komplexet har en långsam mutationshastighet är förhoppningen att de nya läkemedelskandidaterna ska verka genom att hämma viruset spridning.

Dagens taktik mot influensa är förebyggande genom vaccinering, men eftersom att influensaviruset muterar med hög hastighet måste vaccinet uppdateras varje år. Ett antiviralt läkemedel har en hämmande effekt vilket minskar risken för att läkemedlet påverkas av säsongsvariationer och att viruset utvecklar resistens mot det.



Flucore är en
fortsättning på projektet Fludrugstrategy, som finansierades av EU:s sjunde ramprogram under två år och var ett samarbete mellan de svenska bioteknikföretagen Beactica och Vironova samt Universitäts Klinikum Freiburg, Bulgarian Academy of Sciences och Vrije Universiteit.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094