23948sdkhjf

GU vill avskeda fuskanklagad

Göteborgs universitet har lämnat in en ansökan om att få professorn som blev anklagad för forskningsfusk avskedad.
Göteborgs rektor Pam Fredman har lämnat in en ansökan om att få Suchitra Holgersson avskedad, professorn som anklagades för forskningsfusk. Ärendet ligger nu hos Statens ansvarsnämnd som är den instans som tar beslut i denna typ av frågor.

Rektorerna vid Karolinska Institutet och Göteborgs universitet lämnade i december 2008 in en anmälan om forskningsfusk till Vetenskapsrådet. I september 2010 lämnade Vetenskapsrådet in en utredningrapport som menade att Holgersson medvetet och upprepade gånger fabricerat och manipulerat forskningsdata.

I anmälan anklagades Holgersson för att ha ändrat uppgifter i två doktoranders och en projektstudents manus. Detta gjordes då hon var anställd som forskare på Karolinska Institutet under perioden 2007-2008 och gjordes enligt Vetenskapsrådet utan studenternas vetskap.

I oktober 2010 beslutade Vetenskapsrådet att dra in hennes projektstöd efter ett nytaget beslut om att porta fuskande forskare från att söka anslag. Tidigare i februari i år fastställde Karolinska Institutet att Holgersson var skyldig till anklagelserna, men valde att inte ta till någon rättslig åtgärd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078