23948sdkhjf

Oväntad medicin kan behandla allergi

Blodförtunnande läkemedel kan bli en del av en ny behandlingsstrategi mot allergi och inflammation, efter nya forskningsfynd från Karolinska Institutet.
Forskare från KI har, i samarbete med tyska och schweiziska kollegor, gjort en oväntad koppling mellan blodkoagulering och en viss typ av allergi och inflammation.

Genom att identifiera mekanismerna bakom mastcellorsakad allergi och inflammation har forskarna upptäckt nya rön som öppnar för nya behandlingsmöjligheter. Mastceller är en celltyp som har en viktig roll i kroppens immunförsvar. De bidrar till att öka genomsläppligheten i blodkärlen, något som är centralt vid allergiska och inflammatoriska sjukdomar. I mastcellerna produceras polysackariden heparin och forskarna fann att heparin aktiverar den så kallade faktor XII som har en nyckelroll i blodets levringsförmåga. Faktor XII sätter i sin tur igång produktionen av bradykinin, som förutom att dra samman blodkärl vid koagulation också bidrar till svullnad och förstärker inflammationer.



Forskarna tror därför
att läkemedel som blockerar bradykinin och faktor XII för att förebygga blodproppar också kan användas för att skydda mot mastcellorsakad allergi och inflammtion.



Studieresultaten publiceras i
Immunity.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062