23948sdkhjf

Biotech-bolag blundar för sanningen

I stället för att designa om de svindyra kliniska studierna eller räkna på resultaten igen så väljer man att blunda och hoppas att det går vägen ändå. En ansökan slängs in och alla håller tummarna.
Biotech och big pharma söker alltmer hjälp av de regulatoriska myndigheterna. Efterfrågan på vetenskaplig rådgivning hos EMA fortsätter att skjuta i höjden, förra året var det 400 tillfällen när läkemedelsutvecklande företag ville ha hjälp och råd av den regulatoriska myndigheten.

Samma sak gäller nationell rådgivning. Samarbetet mellan Tand- och Läkemedelsförmånsverket och Läkemedelsverket har varit ett uppskattat erbjudande. Ett tiotal bolag köpte sig under testperioden en sittning med myndigheternas experter. Pilotprojektet blir nu permanent, vilket du kan läsa mer om här .

Men det finns en skillnad i vilka som frågar – och hur de följer råden. Enligt EMAs egna siffror så frågar big pharma oftast efter råd - och följer dem i större utsträckning än biotech-bolagen. De mindre bolagen tror sig helt enkelt inte behöva lika mycket hjälp. Men med tanke på att big pharma-bolagen har mycket högre sannolikhet att få igenom sina ansökningar till marknadsgodkännande (89 procents chans för de 20 största bolagen och bara 50 procents chans hos de som hör till den minsta bolagskategorin) är det resonemanget minst sagt dumt. Och eftersom big pharma har betydligt större erfarenhet och kunskap vad gäller regulatoriska frågor är det hårresande hur biotech-bolag spelar högt och inte tar råd – eller i vissa fall inte följer dem.

I många fall handlar det helt enkelt om att biotech-bolagen inte vågar se sanningen i vitögat. Ledningen i bolaget klarar inte av att stå emot ägarna som efter många år och höga kostnader vill komma i mål. Har bolaget kämpat i tio år med en substans, slösat hundratals miljoner på forskningen så kan man väl inte bara vända om i dörren? I stället för att designa om de svindyra kliniska studierna eller räkna på

resultaten igen så väljer man att blunda och hoppas att det går vägen ändå. En ansökan slängs in och alla håller tummarna.

Skulle du vilja investera i sådana bolag som mest litar till turen?
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079