23948sdkhjf

Hjärtat slår rätt med hjälp av fria radikaler

KI-forskare har visat att fria radikaler inte bara är av ondo. Molekylerna hjälper nämligen hjärtat att slå med rätt kraft i stressiga situationer.
Fria radikaler har länge varit kända för sin förmåga att lätt kunna reagera med andra ämnen i kroppen, något som kan få negativa hälsoeffekter. Anledningen är att de fria radikalerna har oparade elektroner i det yttersta elektronskalet vilket gör att molekylen gärna binder till andra ämnen och bildar kemiska föreningar, de oxiderar. För att undvika detta finns antioxidanter, molekyler som lätt binder till de fria radikalerna och oskadliggör dem.

I en ny studie på möss upptäckte forskarna vid Karolinska Institutet att hjärtcellernas kraftverk, mitokondrierna, ökade produktionen av fria radikaler under stressiga situationer. De konstaterade sedan att de fria radikalerna fungerade som signalsubstranser och bidrog till att stimulera sammandragningar i hjärtcellerna, en effekt som avtog då forskarna tillsatte antioxidanter.

Men trots de nya forskningsfynden är de negativa delarna med fria radikaler inte att förglömma.

- Det är som vanligt att lagom är bäst. Under normala förhållanden fungerar fria radikaler som viktiga signaleringssubstanser, men mycket höga nivåer under lång tid kan leda till sjukdom, säger studieledaren professor Håkan Westerblad.

Forskningen ger dock mer kunskap och ökad förståelse kring vissa hjärtfel.

- Fria radikaler har en viktig funktion eftersom de bidrar till att hjärtat kan pumpa mer blod i stressituationer. Å andra sidan kan långvarig stress leda till hjärtsvikt och där kan kroniskt förhöjda nivåer av fria radikaler vara en del av problemet, säger Håkan Westerblad.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Physiology.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078