23948sdkhjf

Intresseorganisationer kritiserar EMA

Intressekonflikt, menar organisationerna som kritiserar läkemedelsverket för att den förre chefen fick bli rådgivare åt industrin utan tid i karantän.
Health action international, Alliansen för öppen lobbying och konsumentorganisationen BEUC är några av de intresseorganisationer som riktar kritik mot den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, för att den förre chefen tilläts ta ett karriärsteg i konfliktladdad riktning. Thomas Lönngren lämnade chefsposten på den europeiska läkemedelsmyndigheten vid årsskiftet. Drygt två veckor senare var det klart att han rekryterats till konsultfirman NDA.

Intresseorganisationerna menar att det finns risk för intressekonflikter i och med att en myndighetsfigur går över till andra sidan och ger råd till industrin. Organisationerna anser att EMA inte följer EU:s regler som ska förhindra att den medicinska lagstiftningsprocessen inte solkas ner av olämplig påverkan.

Kritikerna hade velat se att styrelsen i EMA inte nöjt sig med Thomas Lönngrens hedersord utan att de borde sett till att han inte började på den nya tjänsten så snabbt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078