23948sdkhjf

Hallå där Maria Englund...

...enhetschef på Karolinska trial alliance, KTA Prim, vad är det?
– Vi är ett renodlat prövningscenter för kliniska prövningar i Stockholms län. Man kan säga att vi är en vårdcentral utan vanliga patienter. Syftet är att öka antalet kliniska prövningar inom primärvården utan att belasta den ordinarie verksamheten.

Vilka kan använda sig av er?

– Vi arbetar tillsammans med olika läkemedelsföretag, andra medicintekniska företag och med akademin. Genom ett nätverk kan vi rekrytera patienter från alla vårdcentraler i Stockholms län. I stället för att sprida ut en klinisk prövning på flera olika vårdcentraler kan hela prövningen genomföras hos oss. Tanken är också att vi ska fungera som en infrastruktur för akademin och hjälpa till med patientrekrytering, prövningsprotokoll och ansökningar till Läkemedelsverket.



Vad skiljer er från andra liknande prövningscenter?


– Jag skulle tro att vi är det största centret i Sverige. Under uppstarten kan vi ta emot cirka 5 000 patienter om året, men inom en femårsperiod är målet 8 000 patienter. Vi är också det enda centret i Stockholms län, vilket gör att vi har ett stort upptagningsområde och möjlighet att rekrytera patienter från många vårdcentraler.



Har ni redan nu några studier igång?


– Ja, vi har varit igång sedan september förra året och genomför bland annat tre olika diabetesstudier. Längre fram i år planerar vi en vaccinstudie och en studie inom kardiologi.

Vad har du för förhoppningar med KTA Prim?

– Med fler kliniska prövningar i primärvården kan också fler patienter erbjudas att delta i prövningar. Fler prövningar gör också att mer kompetens dras till Stockholmsområdet. Genom att garantera patienter till kliniska prövningar hoppas vi dessutom kunna bidra till att fler kliniska prövnin-gar hamnar i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062