23948sdkhjf

Ny modell ska förbättra doseringen av antibiotika

Matematisk modell analyserar samspelet mellan patient, antibiotika och bakterie.
Trots att antibiotika använts inom sjukvården i flera decennier är kunskapen om doseringen av läkemedlet dålig. I veckan presenterar Elisabeth Nielsen, doktorand vid Uppsala universitet, sin avhandling med matematiska modeller som kan förbättra doseringsstrategierna och utvecklingsprocessen för nya och gamla antibiotikapreparat.

- Mot alla antibiotika sker en resistensutveckling som till slut leder till att antibiotikat blir verkningslöst. Vi är därför i ett stort behov av nya antibiotika och av en ökad kunskap om hur vi ska dosera dessa substanser så optimalt som möjligt, säger Elisabet Nielsen.

Elisabeth Nielsens matematiska modell har använts vid en studie på nyfödda barn som behandlades med antibiotika. Hon fann att det inte endast var barnets vikt som spelade roll för omsättningen av antibiotika, utan även barnets ålder och i vilken vecka barnet föddes i.

I avhandlingen visar hon också en modell som räknar hur sex av våra vanligaste antibiotika påverkar bakteriers tillväxt och avdödning i olika doser. Resultatet gick hand i hand med vad man tidigare vetat om sambandet mellan effekt och exponering, vilket innebär att modellen kan användas för att förutspå effekter även med andra antibiotikapreparat och bakteriestammar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.053