23948sdkhjf

Placebo och akupunktur bättre än läkemedel

Både riktig och fejkad nålbehandling hjälpte bättre än läkemedel mot illamående hos strålningsbehandlade cancerpatienter, visar ny forskning.
Forskare vid Karolinska Institutet har jämfört hur cancerpatienter upplever olika behandlingar av illamående som uppkommer då de genomgått strålningsbehandling. I studien fick 215 patienter som strålbehandlats i buk och bäcken behandling med vanlig akupunktur eller med trubbiga placebonålar som bara nuddade huden. Patienterna jämfördes sedan med en patientgrupp som behandlades med standardbehandling,

Resultaten visade att patienterna som behandlats med både riktig akupunktur och placebovarianten upplevde att illamåendet minskat. Antalet patienter som upplevde en förbättring var dessutom fler än patienterna som behandlades med läkemedel. 37 procent av patienterna i de båda akupunkturgrupperna mådde illa efter behandlingen, medan den motsvarande andel var 63 procent i gruppen som fick standardbehandling.

Studieresultaten påverkades av patienternas förväntningar på behandlingen. De som förväntade sig att behandlingen skulle hjälpa visade också positiva resultat.

Enligt Anna Enblom, en av forskarna bakom studien, tyder detta på att effekterna på illamående inte berodde på akupunkturen i sig, utan på att patienterna förväntade sig en positiv effekt. Hon understryker också att momenten kring akupunkturbehandlingen kan ha viss effekt, att patienten fick extra tid för vila, samtala med vårdpersonal och avslappning.

Resultatet är publicerat i Plos one.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063