23948sdkhjf

Astra får betala sju miljarder i skattesmäll

Läkemedelsjätten hade dock räknat med att få betala det dubbla och höjer nu vinstprognosen för 2011.
Efter en långdragen skattetvist med skattemyndigheterna i Storbritannien och USA är det nu klart hur mycket Astrazeneca ska betala i skatt. Skattebeskedet gäller företagets skatt för de gränsöverskridande transaktionerna mellan koncernens verksamheter i olika länder under perioden 2002-2014. Samtidigt nådde läkemedelsbolaget en överenskommelse med den amerikanska skattemyndigheten i en värderingsfråga som uppstod då Astra och Zeneca slogs samman 1999. Slutsumman efter de båda överrenskommelserna blev sju miljarder kronor netto och kommer att betalas under året.

Astrazeneca hade dock räknat med en högre skattesmäll och hade i sitt bokslut avsatt 14,6 miljarder kronor för ändamålet. Pengarna som inte går till skatt går nu tillbaka in i verksamheten och företaget höjer nu vinstprognosen för 2011. Redan under första kvartalet räknas nära fyra miljarder in i verksamheten igen och vinst per aktie höjs till intervallet 43,95-45,86 kronor aktien från intervallet 41,09-43 kronor per aktie.

Föremål för tvisten har varit den så kallade internprissättningen mellan de Astrazenecas verksamheter i de olika länderna. Internprissättningen är ett pris som gäller för transaktioner mellan en internationell koncerns olika verksamheter. Principen för prissättningen är att transaktionerna ska ses som om de görs mellan två oberoende bolag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094