23948sdkhjf

Pandemrix kan öka risken för narkolepsi

I en ny studie konstaterar Läkemedelsverket att Pandemrix kan öka risken för narkolepsi. I fredags ändrade sig Socialstyrelsen och avråder nu från vaccinering på barn och ungdomar.
Det är fyra gånger så stor risk för barn och ungdomar under 20 år att insjukna i narkolepsi om de vaccinerats med Glaxosmithklines vaccin Pandemrix som ska förebygga infektioner av H1N1-virus, även kallat svininfluensa. Läkemedelsverket har tillsammans med några landsting och sjukvårdsområden gjort en studie på 57 procent av Sveriges befolkning där vaccinationstäckningen var 67 procent på barn och ungdomar under 20 år. Genom att jämföra alla diagnostiserade fall mellan 1 oktober 2009 och 31 december 2010 i vårddatabaserna i dessa områden med information från vaccinationsregister där det framgår om personen vaccinerats eller inte, har Läkemedelsverket kommit fram till denna slutsats.

Studien visar 4,06 fall av narkolepsi på 100 000 vaccinerade individer jämfört med 0,97 fall på 100 000 individer. Slutsatsen är att tre av fyra fall kan kopplas samman med Pandemrix.

Dessa resultat är i linje med studier från Finland där man såg en niofaldig ökning av narkolepsi hos barn och ungdomar under 20 år. Läkemedelsverket skriver i sin analys att verket redan då gjorde bedömningen att barn och ungdomar inte bör vaccineras med Pandemrix när den finländska studien publicerades 1 februari. Socialstyrelsen ändrade dock inte sin rekommendation förrän i fredags.

Både Läkemedelsverket och Karolinska Institutet fortsätter nu studier för att försöka ta reda på vad orsakerna är till den förhöjda risken för narkolepsi. Läkemedelsverket kommer att kartlägga samtliga nya svenska fall av narkolepsi mellan 2009 och 2010. Karolinska Institutet gör i en studie tillsammans med åtta andra länder inom EU en analys om det är enbart vaccinationen med Pandemrix som påverkar risken eller om det sker i samverkan med andra faktorer som till exempel influensainfektioner kring själva vaccinationen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063