23948sdkhjf

Proteiner avgör stråleffekt vid cancer

Två proteiner spelar en viktig roll för överlevnaden hos cancerpatienter som strålbehandlas, visar en ny studie.
En forskare vid Linköpings universitet visar i sin avhandling varför vissa cancerpatienter reagerar positivt på strålbehandling medan andra får negativa effekter. Hos vissa strålbehandlade patienter kan nämligen strålningen förvärra sjukdomen genom att tumören börjar växa snabbare och mer aggressivt efter behandlingen.

Annica Holmqvist disputerade i onkologi vid Linköpings universitet i mars och har i sin avhandling studerat 137 patienter med ändtarmscancer som i slutet av 1980-talet fick strålbehandling. Av patientgruppen fick hälften av patienterna strålbehandling medan den andra halvan inte behandlades med strålning. Resultaten visar att två proteiner, survivin och pinch, var för sig spelar en betydande roll för hur effekten av strålbehandlingen blir. Detta kan innebära att läkare i framtiden kan se om patienterna kommer att reagera positivt eller negativt på behandlingen.

Studieresultaten visar att cancerpatienter som hade högre halter av proteinet survivin hade sämre chans till överlevnad om de behandlades med strålning. Survivin finns normalt i fostervävnad och i tumörer, men inte i normal vävnad.

- Frågan är om dessa patienter bör strålbehandlas alls. I så fall kan det kanske göras i kombination med ämnen som hämmar survivin, så kallade antisenseoligonukleotider, säger Annica Holmqvist.

Det andra proteinet som visades ha påverkan på strålbehandlingens effekt, pinch, är nyupptäckt och inte särskilt väl studerat. Proteinet finns i vanliga celler men förekommer i högre halter i tumörer och i ännu högre halter i metastaserade tumörer. Mängden av proteinet pinch varierade inte mellan de patienter som strålbehandlats och de som inte fått strålbehandling, men proteinets egenskaper skiljde sig mellan patientgrupperna. När patienter strålbehandlas hämmar pinch-proteinet den funktion i kroppen som motverkar tillväxten hos cancerceller. Så strålningen hämmar kroppens egna försvar och försämrar på så vis patientens överlevnadschans.

- Det är alltså inte säkert att strålbehandling är bra att ge i de fall där proteinet pinch förekommer i högre halter, säger Annica Holmqvist.

Strålning har sedan 1990-talet satts in som rutinbehandling före operationen när tumören i ändtarmen tas bort.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143