23948sdkhjf

Lundbeck-preparat används vid avrättningar

Lundbecks medicin för epilepsi, Pentobarbital, används vid avrättningar av flera amerikanska delstater. Efter kampanjer i sociala medier överväger Lundbeck nu att sälja preparatet.
Pentobarbital används i vanliga fall vid svåra fall av epilepsi. Men amerikanska delstater använder det också i den dödsbringande cocktailen som ges för att ta livet av dödsdömda fångar. Lundbeck är den enda distributören av detta preparat på den amerikanska marknaden. Efter kampanjer i sociala medier som Facebook och Twitter har frågan kommit upp på den politiska agendan i Danmark, skriver Business.dk.

Lundbeck vill inte att preparatet används vid avrättningar och har undersökt olika sätt för att förhindra att preparatet används i dödscocktailen. Ett spår har varit att försöka med så kallade slutförbrukaravtal där de som köper preparatet förbinder sig att inte sälja det vidare till avrättningar, men enligt Lundbeck kan bolaget ändå inte säkerställa att Pentobarbital inte når amerikanska fängelser.

- Vi har undersökt vad vi kan göra för att säkra att patienterna kan få produkten samtidigt som vi försäkrar oss att fängelserna inte får tillgång till det. Det har vi undersökt grundligt, men konklusionen är att det inte finns något vi kan göra, säger vd:n Ulf Wiinberg till Business.dk.

Varken organisationer som arbetar för dödsdömdas rättigheter eller Lundbeck själva vill gå så långt att man slutar distribuera Pentobarbital i USA eftersom det kan vara ett livsräddande preparat som bland annat används för att lägga personer med epilepsi i konstgjord koma för att skydda mot livshotande epileptiska anfall. Vid Lundbecks nyligen genomförda stämma diskuterades om rättigheterna till preparatet skulle säljas.

- Det är möjligt att vi gör så, säger vd:n Ulf Wiinberg.

Italienska och tyska preparat som tidigare använts vid avrättningar har av Italiens respektive Tysklands regeringar stoppats för försäljning i USA. Detta har i sin tur gjort att de amerikanska delstaterna i stället börjat använda Pentobarbital.

Pentobarbital är i ett ekonomiskt sammanhang en ganska obetydligt inkomstkälla för Lundbeck och står för mindre än en promille av koncernens totala intäkter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063