23948sdkhjf

Första cancerlinjen sekvenserad

- Kartläggningen visar att en del av en kromosom är borta, vilket kan ge en fingervisning om hur cancer uppstår, säger en av forskarna.
Forskargruppen är den första i Sverige att kartlägga DNA från en cancercellinje. Gruppen håller till på forskningscentret Science for life laboratory i Stockholm och sekvenserade DNA från en cancercell med ursprung från en form av skelettcancer. Med detta framsteg hoppas forskarna kunna få en bild av hur cancer ser ut och förstå hur sjukdom uppstår.

– Delar av kartläggningen visar att en del av en kromosom är borta. Om det i denna del låg en kontrollfunktion, en mekanism för att hålla koll på celltillväxt som blir okontrollerad vid cancer, kan det ge en fingervisning vad som hänt, säger Joakim Lundeberg, genforskare på KTH och ansvarig för cellinjestudien på Science for life laboratory.

Forskargruppen är en del i det stora projekt som arbetar med att kartlägga människans alla proteiner, protein atlas-projektet, under ledning av Mathias Uhlén. Nu hoppas forskargruppen att informationen från cancercellinjen ska ge svar på hur förändringar på proteinnivå hänger ihop med förändringar i cellers DNA.

– När jag ser den här kartläggningen blir jag otroligt ödmjukt inför cancer. Det är inte helt enkelt att utröna vad som är hönan eller ägget i detta kaos, säger Joakim Lundeberg, .

– Kännedomen om olika viktiga omstruktureringar och mutationer i arvsmassan kan i kombination med redan befintlig data på proteinnivå vara till stor framtida hjälp i tolkningen av sjukdomsbilder till följd av olika cancerformer, säger Pelin Akan, som står för majoriteten av själva forskningsarbetet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079