23948sdkhjf

Populärt med cancer i amerikansk pipeline

Antalet cancerpreparat i USA:s pipeline har fördubblats på sex år.
En ny rapport från den amerikanska branschorganisationen Phrma visar att 900 läkemedel och vacciner för olika cancertyper finns i de amerikanska bolagens pipelines. De befinner sig antingen i olika kliniska faser eller väntar på besked om marknadsgodkännande från det amerikanska läkemedelsverket.

När branschorganisationen började räkna antalet utvecklingsprojekt inom cancer under 1988 fanns det endast 65 läkemedelskandidater inom cancer. Idag är siffran uppe i 887.

Den norska pipelinerapporten visade också på ett stort intresse för cancer bland de norska läkemedelsbolagen. En trend som också finns i Sverige.

- Det är inte förvånande att cancer är den vanligaste indikationen både i Norge och Sverige. Cancer är så otroligt brett och det är väldigt populärt globalt i och med att det finns en enorm marknad inom cancer, säger Karin Aase, projektledare på branschorganisationen Sweden Bio.

John J. Castellani, vd på den amerikanska branschorganisationen, tror också att bolagen satsar mer på cancer i och med att metoderna för gensekvensering blir allt mer avancerade.

Av preparaten i den amerikanska pipelinen är 108 till för behandling av leukemi, 98 projekt utvecklade för behandling av lungcancer, 91 projekt för bröstcancer, prostatapreparaten är 80 till antalet och 65 utvecklas inom hudcancer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078