23948sdkhjf

Sanofi-aventis köper Genzyme

Ett problem som Sanofi-aventis kommer att få hantera är prissättningen av Lemtrada
Det franska läkemedelsbolaget lyckades utan någon märkbar konkurrens få över Genzyme på sin sida för 74 dollar per aktie. Affären är viktigare för Sanofi-aventis än för Genzyme eftersom bolaget står inför patentutgångar som riskerar att erodera försäljningen med sju miljarder dollar de kommande fem åren. Affären väntas vara klar i slutet på andra kvartalet i år.

Franska Sanofi-aventis plan att förvärva Genzyme har varit känd i mer än ett halvår. Det har varit en segdragen kamp både inom bolagen, framförallt Genzymes ägare och ledning, men särskilt mellan bolagen ifråga om värdering. Sanofi-aventis fördel har varit att det inte har dykt upp något konkurrerande bud, vilket gjort att bolaget inte har behövt göra några större eftergifter.

Motivet bakom Sanofi-aventis intresse är att bolaget står inför patentutgångar för ett antal storsäljare. Patentet på Sanofi-aventis fem bäst säljande läkemedel – Lantus (insulin), Plavix (koagulationshämmare), Lovenox (lågmolekylärt heparin), Taxotere (cytostatika) och Aprovel (blodtryckssänkare) – går ut de kommande fem åren.

Datamonitor räknar med att försäljningen på dessa fem produkter i det närmaste halveras fram till 2015 jämfört med 2010 års nivå på 15 miljarder dollar. Tappet är så stort att bolagets övriga produkter på marknaden eller i pipeline inte kommer att kunna kompensera, Datamonitor räknar med en försäljningsnedgång för hela bolaget på drygt två miljarder dollar under perioden. Genzymes försäljning däremot, kommer enligt samma analysföretag att växa med 2,5 miljarder under samma femårsperiod, vilket motsvarar en årlig tillväxt på tio procent. Tack vare Genzymes starka tillväxt så kan förvärvet av Genzyme vända en väntad försäljningsnedgång till en liten uppgång för Sanofi-aventis, detta trots att Genzymes försäljning idag ligger på en sjundedel av Sanofi-aventis.

Budet på 74 dollar kontant per aktie är accepterat av bolagens båda styrelser vilket betyder att förvärvet med största sannolikhet går igenom. Den viktigaste anledningen till att förhandlingen dragit ut på tiden är olika förväntningar på Genzymes Lemtrada som befinner sig i fas III mot multipel skleros. Lemtrada är en antikropp (alemtuzumab) som godkändes redan 2001, men då mot en form av leukemi och under namnet Campath.

Ett problem som Sanofi-aventis kommer att få hantera är prissättningen av Lemtrada. Campath kostar cirka 30 000 dollar för en leukemibehandling men en MS-patient behöver bara en bråkdel av dosen. Med samma prissättning som Campath så skulle en årlig behandling för en MS-patient vara cirka 7 000 dollar. Det är väsentligt mindre än andra nya MS-behandlingar, exempelvis kostar Novartis Gilenya 48 000 dollar per år. Sanofi-aventis kommer därför att försöka differentiera Lemtrada så mycket det går för att kunna motivera en prisskillnad. Blir den för stor kommer bolaget att få utstå mycket kritik och läkarna kan mycket väl använda Campath i stället. Det är exakt vad som hänt Genentechs Lucentis. Det är samma produkt som Avastin men godkänd mot åldersrelaterad makulade-generation (gula fläcken) i stället för cancer.

Genzymes förväntningar på Lemtrada har varit mycket högre än Sanofi-aventis och det har inte gått att mötas. Istället bröts Lemtrada ut ur ekvationen genom en så kallad Contingent Value Right (CVR), en slags tilläggsköpeskilling. En Genzymeaktie berättigar till en CVR och om Lemtrada når den försäljning som Genzyme tror på så innebär det ytterligare 13 dollar per aktie. Dessutom en dollar till om vissa produktionsmål nås under 2011 när det gäller Cerezyme och Fabrazyme, något som Genzyme kämpat med under en längre tid. CVR är inget nytt i sig men värdet, i detta fall ytterligare 3,8 miljarder dollar om allt uppfylls, är nog rekordstort. Dessutom kommer dessa CVR:er att kunna handlas på marknaden, vilket gör att marknadens förväntningar på Lemtrada kommer att bli väldigt tydliga framöver.

Benjamin Nordin, Chef för affärsanalys på Karolinska development.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125