23948sdkhjf

Grönt för bättre strålbehandling

Klorofyll ska göra tumörer ljuskänsligare.
Klorofyll, ämnet som gör växter gröna, spelar en viktig roll då växter omsätter solenergi och vatten till kolhydrater. Nu har kanadensiska forskare hittat ett annat användningsområde för ämnet.

Forskarna har producerat mikroskopiska nanopartiklar med klorofyll som de sprutat in i blodet på möss med cancer. Väl inne i cellerna ska klorofyllet, med sina ljussamlande egenskaper, göra cellerna känsligare från strålbehandling. Nu gäller det bara för forskarna att komma på hur de ska få de klorofyllspäckade nanopartiklarna till att fästa på tumörceller och inte på vilka celler som helst.

Förhoppningen är att cancerpatienter som strålbehandlas ska få en effektivare behandling utan att strålarna skadar kringliggande vävnad.

– Om man försöker hetta upp en tumör så kommer det att avges väldigt mycket värme i omgivningen och man får brännskador i närliggande vävnader. Men den här metoden kan man eventuellt tillämpa på djupt liggande tumörer som är långt inne i vävnaden, säger John Eriksson, cellbiolog som också forskar på nanopartiklar, till Sveriges Radio.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078