23948sdkhjf

300 000 svenskar i stor studie

Nu har ett av flera testcenter öppnats i en jättestudie där sambandet mellan miljö, arv och folksjukdomar ska studeras.
Testcentrat är beläget i Uppsala och utgör en del av den stora hälsostudien Epihealth som drivs av universiteten i Uppsala och Lund. Epihealth är ett systerprojekt till Lifegene. Det är samma princip, samma upplägg och samma genomförande i de båda studierna. Skillnaderna är att Lifegene vänder sig till människor i åldersspannet 0-45 år medan Epihealt värvar personer i åldersspannet 45-75 år till studien. Epihealths mål är att rekrytera 300 000 svenskar.

- Förhoppningen är att i framtiden kunna utnyttja de båda kohorterna så att den insamlade datan täcker hela livsspannet, säger professor Lars Lind, som är ansvarig för Uppsaladelen av studien.

Syftet med Epihealth är att kartlägga orsakerna till de vanligaste folksjukdomarna som drabbar människor i medelåldern och uppåt, som bland annat hjärt-kärlsjukdomar, benskörhet, cancer, demens, depressioner, lungsjukdomar och diabetes.

- Många av dessa sjukdomar är till viss del ärftliga och därför behöver vi inte bara studera miljöpåverkan och livsstilsfaktorer utan också gener för att förstå varför dessa sjukdomar uppkommer, så att vi i en framtid skall kunna förebygga och behandla dem, säger professor Lars Lind.

Deltagarna kommer at t få svara på enkätfrågor och lämna prover. Den insamlade informationen samlas i biobanker och databaser för framtida studier. Deltagarna kommer att följas upp inom några år.

Epihealth finansieras genom anslag från regeringens strategiska medel som utlystes under 2009.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078