23948sdkhjf

Ojämlikt i professorskåren

Fortfarande fler män än kvinnor som blir professorer.
Det är fortfarande en ojämn fördelning av män och kvinnor som väljer en karriär som professor. Det visar en sammanställning som Högskoleverket har gjort av de män och kvinnor som tagit sin doktorsexamen mellan 1980 och 2007.

Bland de kvinnor och män som doktorerat före 30 års ålder är skillnaden ännu tydligare. Yngre män väljer professuren i större utsträckning än kvinnorna. Detta har bidragit till den ojämna könsfördelningen som finns i professorkåren idag, där 80 procent är män och 20 procent är kvinnor.



I rapporten nämner
Högskoleverket antalet publiceringar som en anledning till varför könsfördelningen är så skev. Färre kvinnor än män får sina forskningsresultat publicerade i vetenskapliga tidsskrifter. Publiceringarna har stor betydelse för forskarens möjlighet att avancera till professor. Varför antalet publicerade artiklar är så olika bland män och kvinnor är svårt att säga, men universiteteskansler Lars Haikola menar att det är viktigt att belysa problemet.

— Att kvinnor och män har samma karriärmöjligheter som forskare är både en rättvise- och en kvalitetsfråga. Det är viktigt att de här frågorna uppmärksammas, speciellt nu när lärosätena har större frihet än tidigare när det gäller rekrytering, säger Lars Haikola.

Högskoleverket poängterar dock att utvecklingen ändå går framåt, om än långsamt. Av de unga människor som tagit doktorsexamen på 90-talet är könsskillnaden inte lika stor som under 80-talet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078